Concertrecensie: Transition Festival zet deuren wijd open voor nieuwe generatie

Tenorsaxofonist Jasper Blom brengt drie generaties musici bij elkaar in een ‘Ode aan Misha Mengelberg’. Het podium wordt, naast de initiator, bezet door een bont gezelschap met trompettist Ian Cleaver, altsaxofonist Benjamin Herman, basklarinettist Joris Roelofs, pianist Oscar-Jan Hoogland, contrabassist Thomas Pol en de slagwerkers Han Bennink, Joost Patocka en Wouter Kühne. De expressieve Hoogland neemt duidelijk de rol van ceremoniemeester op zich, flink gebarend en gewapend met megafoons. Diverse stukken van Mengelberg worden gloedvol uitgevoerd, waarbij vooral de krachtige solo’s van Herman en Cleaver opvallen. De bijna 80-jarige Bennink vuurt de slagwerkers aan als een jonge god. De humoristische muziek van Mengelberg blijft aanstekelijk en spreekt elke nieuwe generatie weer aan.